RehabilitationApplication of Fullerton test in assessment of the influence of movement rehabilitation on the overall physical fitness of patients with lung cancer - Barinow-Wojewódzki, Aleksander; Laurentowska, Maria; Domaszewska, Katarzyna; Michalak, Edyta; Paszkiewicz, Katarzyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: W ostatnich latach rak płuc był przyczyną ok. 1,1 mln zgonów na świecie. Pojawiające się w jego przebiegu zmiany patologiczne w płucach doprowadzają do zaburzeń przepływu powietrza w pęcherzykach płucnych o różnym stopniu nasilenia. Skutkiem tych nieprawidłowości jest nadmierne obciążenie pracą całego układu oddechowego, z mięśniami oddechowymi włącznie. Zakłócenia wentylacji i wymiany gazowej prowadzą do kwasicy oddechowej i bezpośrednio przyczyniają się do obniżenia poziomu wydolności fizycznej. Celem pracy była ocena wpływu różnych programów rehabilitacyjnych na sprawność ogólną pacjentów chorych na raka płuc poddawanych chemioterapii. Materiał i metody: Badaniami objęto 70 mężczyzn w wieku 63 lat. Przed rozpoczęciem i po ukończeniu leczenia rehabilitacyjnego oceniano sprawność pacjentów, posługując się testem Fullerton. Wyodrębniono 3 grupy badawcze, w których zastosowano rehabilitację o różnej intensywności. Wyniki : Zastosowane leczenie rehabilitacyjne w grupie pierwszej spowodowało zwiększenie siły mięśniowej i elastyczności kończyn górnych, siła kończyn dolnych nie zmieniła się, zmniejszyła się długość dystansu w badaniu po terapii. W grupie drugiej wzrosła zarówno siła, jak i elastyczność kończyn górnych i dolnych oraz zwiększył się pokonany dystans. W grupie trzeciej nie stwierdzono istotnych różnic w wartościach badanych parametrów przed terapią i po niej. Wnioski : Umiarkowany program rehabilitacyjny obejmujący ćwiczenia usprawniające spowodował uzyskanie lepszych wyników badanych parametrów w porównaniu z leczeniem rehabilitacyjnym poszerzonym o trening wytrzymałościowy.