History of cardiac and thoracic surgeryA cardiac surgeon, his way to holiness, and his heritage – the 80th anniversary of Giancarlo Rastelli’s birthday and the 45th anniversary of the first Rastelli procedure - Mazurak, Magdalena; Kusa, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Giancarlo Rastelli urodził się 80 lat temu w miejscowości Pescara we Włoszech. Jego nazwisko zostało unieśmiertelnione w postaci eponimów określających klasyfikację ubytku przegrody przedsionkowo-komorowej (klasyfikacja Rastelliego) oraz technikę zabiegu operacyjnego stosowanego m.in. w przełożeniu wielkich pni tętniczych z ubytkiem przegrody międzykomorowej i zwężeniem drogi odpływu lewej komory (operacja metodą Rastelliego). Giancarlo Rastelli zmarł w 1970 r. w wieku 36 lat. Od 2005 r. w Watykanie trwa jego proces beatyfikacyjny. W opracowaniu przedstawiono aktualne spojrzenie na klasyfikację Rastelliego, jak również problemy związane z operacją metodą Rastelliego oraz alternatywne metody leczenia stosowane w poszczególnych przypadkach, tj. metodę Nikaidoh, REV i Metras.