Spożycie witamin z grupy B a funkcje poznawcze kobiet po menopauzie - Stępniak, Anna; Kot, Krzysztof; Witczak, Mariusz; Kondracka, Beata; Bojar, Iwona (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Mechanizm działania kwasu foliowego i innych witamin z grupy B wiąże się bezpośrednio z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, w tym również z prawidłowymi funkcjami poznawczymi. Cel pracy : Celem pracy była ocena spożycia kwasu foliowego i innych witamin z grupy B oraz analiza związku zawartości tych witamin w diecie z wynikami funkcji poznawczych w grupie kobiet po menopauzie. Materiał i metody : Grupę badaną stanowiły kobiety pochodzące z terenu Polski południowo-wschodniej, w przypadku których od ostatniej miesiączki upłynęły minimum 2 lata, w wieku 50–65 lat; z ogólnie dobrym stanem zdrowia; wykształceniem co najmniej pełnym podstawowym oraz stężeniem folikulostymuliny (FSH) > 30 mlU/ml. Na etapie kwalifikacji został przeprowadzony krótki test MoCA w celu włączenia do badania pacjentek bez demencji. Ocena funkcji poznawczych została przeprowadzona z użyciem aparatury diagnostycznej CNS – Vital Signs (wersja polska). Zawartość witamin oceniono na podstawie obserwacji 7-dniowej diety przy użyciu oprogramowania komputerowego DIETETYK opracowanego przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki: Około połowa badanych kobiet po menopauzie plasowała się w większości badanych funkcji poznawczych poniżej przeciętnej. Największe zaburzenia występowały w zakresie szybkości przetwarzania, najmniejsze w zakresie pamięci werbalnej i pamięci wzrokowej. Dieta badanych kobiet po menopauzie wiązała się z niedoborem witamin z grupy B (z wyjątkiem witaminy B12) oraz kwasu foliowego. Najlepsze wyniki czasu reakcji miały badane, u których spożycie witaminy B2 było w normie.