Porównanie skuteczności sekwencyjnego masażu uciskowego o różnym ciśnieniu w leczeniu pierwotnego obrzęku żylno-chłonnego kończyn dolnych u pacjentek w okresie menopauzalnym - Taradaj, Jakub; Halski, Tomasz; Ozon, Marcin; Rajfur, Joanna; Pasternok, Małgorzata; Kwaśna, Krystyna; Chmielewska, Daria; Piecha, Magdalena; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Pierwotny obrzęk chłonny oraz przewlekła niewydolność żylna stanowią istotny problem leczniczy u kobiet w okresie menopauzalnym. Wciąż poszukuje się skutecznych fizykalnych metod terapeutycznych. Cel pracy: Porównanie skuteczności sekwencyjnego masażu uciskowego o różnym ciśnieniu w leczeniu pierwotnego obrzęku żylno-chłonnego kończyn dolnych u pacjentek w okresie menopauzalnym. Materiał i metody: Do badania włączono 33 pacjentki z przewlekłą niewydolnością żylną oraz z obustronnym pierwotnym obrzękiem chłonnym kończyn dolnych. Grupę A stanowiło 10 chorych w wieku 46–56 lat (średni wiek 51,2 roku), u których zastosowano miesięczną terapię przeciwobrzękową składającą się z zabiegów manualnego drenażu limfatycznego, kompresjoterapii oraz sekwencyjnego masażu uciskowego o ciśnieniu wyjściowym 120 mm Hg. Grupę B stanowiło 10 chorych w wieku 45–58 lat (średni wiek 53,3 roku), które poddano identycznemu leczeniu podstawowemu jak w grupie A oraz sekwencyjnemu masażowi uciskowemu o ciśnieniu wyjściowym 60 mm Hg. Grupę C (kontrolna) stanowiło 13 chorych w wieku 44–57 lat (średni wiek 52,8 roku), u których zastosowano jedynie terapię podstawową – bez sekwencyjnego masażu uciskowego. Wyniki: Stwierdzono, że największe zmniejszenie obrzęku miało miejsce u chorych poddanych zabiegom sekwencyjnego masażu uciskowego o ciśnieniu 120 mm Hg. Porównanie procentowej redukcji obrzęku wykazało znamienną statystycznie przewagę grupy A w stosunku do grup B i C zarówno dla zmian w kończynie prawej (p = 0,01), jak i lewej (p = 0,01). Rezultaty u pacjentek poddanych sekwencyjnemu masażowi uciskowemu o niższym ciśnieniu (60 mm Hg) były zbliżone do uzyskanych w grupie kontrolnej. Wnioski : Sekwencyjny masaż uciskowy o ciśnieniu zewnętrznym 120 mm Hg istotnie wspomaga redukcję obrzęku żylno-chłonnego u chorych w okresie menopauzalnym. Wydaje się, że zabiegi o ciśnieniu 60 mm Hg są nieskuteczne w terapii przeciwobrzękowej u pacjentek z przewlekłą niewydolnością żylną.