Postępowanie fizjoterapeutyczne u kobiet po menopauzie z różnymi rodzajami nietrzymania moczu - Szymczak, Maria; Majchrzycki, Marian (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Nietrzymanie moczu stanowi istotny problem medyczny, społeczny, ekonomiczny i terapeutyczny. Paca ma charakter poglądowy. Przedstawiono w niej aktualne poglądy na temat wpływu menopauzy i wieku na ryzyko rozwoju inkontynecji. W pracy przedstawiono wybrane metody fizjoterapeutyczne stosowane w leczeniu nietrzymania moczu. Do najczęściej stosowanych należą: ćwiczenia mięśni przepony moczowo-płciowej (tzw. ćwiczenia Kegla), terapia behawioralna (biofeedback, trening pęcherza moczowego), elektrostymulacja, magnetoterapia i środki mechaniczne (np. ciężarki dopochwowe). Zwraca się także uwagę na rolę profilaktyki stosowanej przez pacjenta i lekarza leczącego.