Cardiac surgeryNeuropsychological changes after off-pump and on-pump coronary artery bypass surgery - Michalak, Alicja; Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Mościński, Mateusz; Muzyk, Piotr; Samborski, Konrad; Kłaczek, Bogumiła; Knapik, Piotr; Zembala, Marian; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wprowadzenie: Istotnym problemem u chorych po zabiegach kardiochirurgicznych są zaburzenia poznawcze. Cel pracy: 1. Porównanie sprawności funkcji poznawczych u chorych poddanych chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego w krążeniu pozaustrojowym ( coronary artery bypass grafting – CABG) i bez krążenia pozaustrojowego ( off-pump coronary artery bypass grafting – OPCAB). 2. Wyznaczenie czynników wpływających na funkcje poznawcze we wczesnym okresie pooperacyjnym Materiał i metody: Analizą objęto 160 kolejnych chorych poddanych planowemu zabiegowi pomostowania naczyń wieńcowych w latach 2010–2011. Badanie neuropsychologiczne przeprowadzano przed zabiegiem i w 5. dobie po zabiegu, stosując: Szpitalną skalę lęku i depresji, Test uczenia się 15 słów Reya, Test pamięci figur Bentona, Test fluencji słownej FAS, Test łączenia punktów A i B, Test powtarzania cyfr oraz Test symboli cyfr. Wyniki: Do analizy zakwalifikowano 103 spośród 160 chorych; 64 (62,1%) spośród nich poddano następnie zabiegowi CABG, a 39 (37,9%) zabiegowi OPCAB. Analiza wieloczynnikowa wykazała, że niestabilny przebieg choroby przed zabiegiem powodował pogorszenie sprawności werbalnej, a wykonanie zabiegu z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego oraz miażdżyca tętnic szyjnych miały niekorzystny wpływ na koordynację wzrokowo-ruchową i wzrokowo-przestrzenną pamięć operacyjną. Wnioski : U chorych w grupie CABG stwierdzono pogorszenie uwagi dowolnej, kategorialnej pamięci słuchowej, pamięci operacyjnej wzrokowo-słuchowej, rozpoznawania i aktywnego odtwarzania materiału słownego, uczenia się materiału wzrokowego i słuchowego, sprawności werbalnej, koordynacji wzrokowo-ruchowej oraz tempa przetwarzanych informacji, a u chorych w grupie OPCAB pogorszenie pamięci werbalnej odroczonej. Niezależnym czynnikiem ryzyka pogorszenia sprawności poznawczych po zabiegu jest niestabilny przebieg choroby wieńcowej przy przyjęciu do szpitala (który pogarsza sprawność werbalną). Niezależnym czynnikiem ryzyka osłabienia wzrokowo-przestrzennej pamięci operacyjnej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej są miażdżyca tętnic szyjnych i zastosowanie krążenia pozaustrojowego.