Zachowania kobiet w zakresie profilaktyki raka szyjki macicy - Słopiecka, Aleksandra (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Wstęp: Prostą i tanią metodą stosowaną w profilaktyce raka szyjki macicy jest badanie cytologiczne szyjki macicy. W Polsce tym badaniem objęty jest nadal zbyt niski odsetek kobiet. Cel pracy: Analiza zachowań kobiet w zakresie profilaktyki raka szyjki macicy. Materiał i metody: Badaną grupę stanowiło 210 kobiet hospitalizowanych z powodu chorób w obrębie narządu rodnego. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego opracowania. Badania przeprowadzono na czterech oddziałach ginekologicznych. Wyniki : U 16,2% respondentek do chwili rozpoznania choroby nigdy nie pobrano do badania materiału z szyjki macicy. Aż 88,2% kobiet w analizowanej grupie nie było kierowanych na to badanie. Jedynie 35,7% respondentek poddawało się badaniu cytologicznemu szyjki macicy regularnie, tj. raz w roku lub raz na 2 lata. Wnioski: Zachowania w zakresie profilaktyki raka szyjki macicy podejmowane przez badane kobiety były niewystarczające, nadal zbyt wiele kobiet nie zgłaszało się na pobranie materiału z szyjki macicy lub robiło to nieregularnie. Stwierdzono istotną zależność analizowanych zachowań respondentek od ich poziomu wykształcenia i miejsca zamieszkania. Wskazana jest większa aktywność pielęgniarek, położnych i lekarzy rodzinnych w mobilizowaniu polskich kobiet do udziału w programach profilaktycznych dotyczących raka szyjki macicy. W celu zwiększenia świadomości zdrowotnej dziewcząt i kobiet wskazane jest ujęcie w programach nauczania, głównie szkół ponadgimnazjalnych, zagadnień z zakresu profilaktyki chorób narządu rodnego.