Wpływ czynników socjalno-bytowych i zdrowotnych na poziom satysfakcji z życia ludzi w podeszłym wieku - Zdziebło, Kazimiera; Maciejska, Jadwiga; Trela-Lech, Jadwiga (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Wstęp : Okres późnej dorosłości to czas, w którym dokonuje się podsumowania i oceny dotychczasowego życia. Jednym z aspektów życia człowieka podlegających tej ocenie jest jego jakość. Pod wpływem wielu czynników obniża się ona u osób w wieku podeszłym, co wpływa na ich poziom satysfakcji z życia. Cel pracy: Próba oceny wpływu czynników socjalno-bytowych i zdrowotnych na poziom satysfakcji z życia ludzi w podeszłym wieku. Materiał i metody: Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego przy użyciu ankiety. Wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety oraz skalę satysfakcji z życia ( the Satisfaction with Life Scale – SWLS). Grupę badaną stanowiły osoby w podeszłym wieku korzystające z opieki pielęgniarskiej w różnych placówkach ochrony zdrowia. Wyniki: U większości badanych stwierdzono średni wskaźnik poczucia zadowolenia z życia. Istnieją duże różnice pomiędzy badanymi w zakresie wpływu takich czynników, jak: warunki mieszkaniowe, dochody oraz aktywność zawodowa. Czynniki zdrowotne, tj. wielochorobowość, przewlekły charakter choroby, niepełnosprawność i inwalidztwo, korelują z poczuciem satysfakcji z życia. Im więcej jest czynników – problemów zdrowotnych, tym mniejszy wskaźnik zadowolenia. Wnioski : Warunki socjalno-bytowe w znacznym stopniu wpływają na ocenę satysfakcji z życia badanych osób. Czynniki zdrowotne odgrywają dużą rolę w poczuciu zadowolenia z życia. Nie ma znaczących różnic w ocenie dotychczasowego życia pomiędzy mieszkańcami miast a mieszkańcami wsi.