Parametry równowagi dynamicznej w płaszczyźnie strzałkowej i czołowej oraz ich korelacje z wadami postawy u dzieci 10–12-letnich z gminy Masłów w województwie świętokrzyskim - Szczepanowska-Wołowiec, Beata; Drzał-Grabiec, Justyna; Sztandera, Paulina; Dudek, Jolanta; Kotela, Ireneusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Wstęp: Niewielkie błędy postawy zaburzają statykę i równowagę tułowia. Cel pracy: Określenie poziomu równowagi dynamicznej dzieci 10–12-letnich i jego korelacji z wadami postawy. Materiał i metody : Badania przeprowadzono w grupie 176 dzieci z terenu gminy Masłów w województwie świętokrzyskim. Badania równowagi dynamicznej wykonano na platformie Libra. Wyniki : W parametrach dotyczących równowagi dynamicznej w płaszczyznach czołowej i strzałkowej obserwuje się występowanie statystycznie znamiennych różnic pomiędzy grupą kontrolną a grupami badanymi. Wnioski : Analiza parametrów równowagi dynamicznej w płaszczyźnie czołowej i strzałkowej potwierdza, że najmniejsze wartości występują w grupie kontrolnej, większe u dzieci z wadami stóp, a największe w grupie dzieci z postawą skoliotyczną.