Problemy związane z funkcjonowaniem i jakością życia chorych z owrzodzeniem w przebiegu zespołu stopy cukrzycowej - Wiraszka, Grażyna R.; Nowak-Starz, Grażyna; Stępień, Renata; Zdziebło, Kazimiera; Nemcova, Jana (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Cukrzyca stanowi obecnie istotny problem medyczny, społeczny i ekonomiczny. Według Światowej Organizacji Zdrowia w 2025 r. zapadalność na to schorzenie zarówno w krajach uprzemysłowionych, jak i rozwijających się wzrośnie dwukrotnie. W Polsce liczba zachorowań na cukrzycę wynosi 2–5% i zależy od regionu kraju. Cukrzyca jest schorzeniem, które powoduje liczne ograniczenia w funkcjonowaniu człowieka. Konieczność ciągłej terapii i kontroli medycznej, a także liczne powikłania wpływają niekorzystnie na jakość życia tej grupy chorych. Wśród powikłań szczególnie istotny jest zespół stopy cukrzycowej. W wielu przypadkach prowadzi on do owrzodzenia stopy, a w konsekwencji do jej amputacji. Te niekorzystne następstwa cukrzycy powodują ograniczenie w funkcjonowaniu fizycznym, a także negatywnie wpływają na funkcjonowanie psychospołeczne chorych i wymagają wielokierunkowego wsparcia ze strony zespołu terapeutyczno-opiekuńczego.