Zalegalizujmy marihuanęRozmowa z Markiem Balickim, byłym ministrem zdrowia - Maciejowski, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2013)
Jeśli istnieje bezpieczny produkt roślinny, który może pomóc w leczeniu niektórych chorób, i państwo zabrania jego stosowania, w tym wypadku z użyciem siły, jest to pozbawienie obywateli prawa do ochrony zdrowia i to jest nieludzkie. Jeśliby opioidy traktować równie restrykcyjnie jak marihuanę, nie można by ich stosować w medycynie.