Ból u chorych zakażonych HIV – niedoceniany problem kliniczny - Krzyżak-Jankowicz, Magdalena; Leppert, Wojciech; Jankowicz, Robert (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia, w 2011 r. całkowita liczba chorych zakażonych HIV w populacji ogólnoświatowej wynosiła 34 mln. W Polsce od 1985 r. do końca 2012 r. odnotowano 16 314 przypadków zakażenia HIV. Częstość występowania bólu (chorobowość) u chorych zakażonych HIV waha się od 24% do 93%. Zespoły bólowe spotykane u chorych seropozytywnych można podzielić na trzy grupy: ból bezpośrednio związany z zakażeniem HIV lub wtórną immunosupresją, dolegliwości bólowe będące efektem postępowania terapeutycznego oraz ból wynikający z chorób występujących niezależnie od zakażenia HIV lub jego terapii. Wielu chorych zakażonych HIV cierpi z powodu dwóch lub więcej zespołów bólowych. Często występuje ból neuropatyczny. Najczęstsze lokalizacje dolegliwości bólowych to: głowa, jama ustna, klatka piersiowa, jama brzuszna oraz stawy i mięśnie. Ból doświadczany przez chorych zakażonych HIV bardzo często jest leczony nieprawidłowo. Opioidy i koanalgetyki przepisywane są zbyt rzadko. W artykule omówiono epidemiologię, patomechanizm, lokalizację i przyczyny niewłaściwego leczenia bólu u chorych zakażonych HIV.