Zastosowanie oksykodonu z naloksonem w formie tabletek o przedłużonym uwalnianiu jako leku opioidowego pierwszego rzutu u chorej z ciężkim zaparciem stolca i silnym bólem – opis przypadku - Dzierżanowski, Tomasz; Cialkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Zaparcie stolca jest trudnym do leczenia działaniem niepożądanym analgetyków opioidowych, dlatego zaleca się postępowanie profilaktyczne wraz z rozpoczęciem stosowania opioidu. Przyczynowym postępowaniem jest podanie antagonisty opioidowego. W profilaktyce wtórnej skuteczne jest zastosowanie doustnego preparatu złożonego z opioidu i antagonisty opioidowego. W artykule przedstawiono przypadek jego zastosowania u chorej, która w momencie konieczności rozpoczęcia leczenia silnym opioidem cierpiała już na ciężkie zaparcie stolca. Podano jej oksykodon z naloksonem w formie tabletek o przedłużonym uwalnianiu, aby nie doszło do dalszego pogorszenia funkcji jelit. Uzyskano całkowite przywrócenie regularnego codziennego wypróżniania przy jednoczesnej dobrej analgezji i tolerancji leku. Zatem nie tylko nie doszło do pogorszenia funkcji jelit, lecz także ustąpiło zaparcie o etiologii innej niż opioidowa.