Erythema dyschromicum perstans (ashy dermatosis) u dziecka leczonego infliksymabem z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna - Sobjanek, Michał; Lange, Magdalena; Michajłowski, Igor; Lakomy, Joanna; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. Erythema dyschromicum perstans (EDP; ang. ashy dermatosis ) jest rzadkim, łagodnym, nabytym schorzeniem skóry charakteryzującym się obecnością plam hiperpigmentacyjnych. Przyczyny EDP nie są znane, chociaż opisywano związek dermatozy z lekami, czynnikami toksycznymi, jak również schorzeniami internistycznymi. Cel pracy. Przedstawienie nieopisywanego dotychczas związku między EDP a chorobą Leśniowskiego-Crohna leczoną infliksymabem. Opis przypadku. Prezentujemy przypadek 15-letniego chłopca, u którego podczas terapii infliksymabem z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna obserwowano pojawienie się asymptomatycznych plam hiperpigmentacyjnych. Na podstawie obrazu klinicznego i histopatologicznego rozpoznano EDP. Wnioski . Erythema dyschromicum perstans może mieć związek z chorobą Leśniowskiego-Crohna lub infliksymabem.