Rola interleukiny 16 w patogenezie wybranych chorób skóry - Purzycka-Bohdan, Dorota; Nedoszytko, Bogusław; Żmijewski, Michał; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Zabłotna, Monika; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Interleukina 16 (IL-16) jest cytokiną prozapalną o plejotropowym działaniu na komórki układu immunologicznego. Dzięki właściwościom biologicznym, polegającym m.in. na aktywacji procesu migracji i proliferacji limfocytów T CD4+ oraz zachodzącej w nich syntezy cytokin prozapalnych, odgrywa ona istotną rolę w patogenezie wielu jednostek chorobowych, których podłożem są zaburzenia układu odpornościowego. Interleukina 16 pełni funkcję czynnika chemotaktycznego także dla innych niż limfocyty T CD4+ komórek posiadających na swej powierzchni odpowiednie dla niej receptory oraz jest regulatorem cyklu komórkowego. Interleukina ta jest wytwarzana przez komórki układu immunologicznego, m.in. limfocyty T CD4+ i CD8+, eozynofile, komórki tuczne oraz dendrytyczne, a także przez fibroblasty i komórki naskórka. Mechanizm działania IL-16 może wskazywać na jej ważną rolę w patogenezie schorzeń skóry, których istotą jest stan zapalny i naciek z limfocytów T CD4+. Zarówno IL-16, jak i skierowane przeciwko niej przeciwciała anty-IL-16 w przyszłości mogą mieć znaczenie w diagnostyce i leczeniu wielu schorzeń dermatologicznych. Niezbędne są dalsze szczegółowe badania nad sposobem uwalniania i działania biologicznego tej cytokiny, które wyjaśnią jej rolę w skomplikowanym procesie reakcji immunologicznej. Celem niniejszej pracy jest przegląd aktualnego piśmiennictwa dotyczącego związku IL-16 z rozwojem wybranych dermatoz, takich jak: atopowe zapalenie skóry, toczeń rumieniowaty układowy, pemfigoid pęcherzowy, chłoniaki T-komórkowe skóry oraz łuszczyca.