Objaw Raynaud u pacjentek z rozpoznaną chorobą tkanki łącznej – charakterystyka kliniczna i kapilaroskopowa - Kamińska-Winciorek, Grażyna; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Objaw Raynaud, którego występowanie wiąże się często z czynnikami fizycznymi (niskie temperatury otoczenia) oraz stresem, może dotyczyć ok. 20% populacji ogólnej. Wtórnie najczęściej towarzyszy chorobom tkanki łącznej – twardzinie układowej, toczniowi układowemu oraz zapaleniu skórno-mięśniowemu. Kapilaroskopia jest metodą nieinwazyjną, którą można stosować bez ryzyka, umożliwiającą dokładną ocenę mikrokrążenia, a także wpływu niektórych metod leczenia i progresji objawu Raynaud. Celem pracy było zastosowanie konwencjonalnej oceny kapilaroskopowej mikrokrążenia u pacjentek z rozpoznaną chorobą tkanki łącznej, wraz z określeniem częstości występowania odchyleń w obrazie kapilaroskopowym u tych pacjentek. Ocenie klinicznej i kapilaroskopowej poddano grupę 52 pacjentek z rozpoznaną chorobą tkanki łącznej. W pracy przedstawiono wyniki badań klinicznych i obrazów kapilaroskopowych stwierdzanych w badanej grupie pacjentek.