Grzyby z rodzaju Malassezia. Nowe informacje - Zawirska, Agnieszka (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Wydaje się, że grzyby z rodzaju Malassezia mogą odgrywać pewną rolę w patogenezie różnych chorób skóry. Dotychczas opisywano w literaturze związek drożdżaków lipofilnych głównie z łupieżem pstrym. W pracy zebrano informacje o budowie i fizjologii drożdżaków rodzaju Malassezia . Przedstawiono również rys historyczny badań nad tymi grzybami, które poprzez zastosowanie technik biologii molekularnej doprowadziły do stworzenia nowej klasyfikacji i wyodrębnienia 7 gatunków rodzaju Malassezia . Skoncentrowano się na charakterystycznych dermatozach pityrosporozależnych oraz na coraz częściej opisywanych przypadkach zakażeń układowych spowodowanych tymi drożdżakami.