Rehabilitacja chorych z miażdżycowym niedokrwieniem kończyn dolnych, poddawanych zabiegom przęsłowania aortalno-dwuudowego - Spannbauer, Anna; Berwecki, Arkadiusz; Chwała, Maciej; Mika, Piotr; Ridan, Tomasz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Pomosty aortalno-dwuudowe ( bypass aorto-bifemoralis – ABF) są najczęściej wykonywanymi operacjami w leczeniu przewlekłego niedokrwienia kończyn dolnych. Wykonanie przęsła aortalno-dwuudowego ABF zalecane jest w przypadkach rozległych zmian miażdżycowych obejmujących obwodowy odcinek aorty oraz tętnice biodrowe wspólne i zewnętrzne. Profesjonalnie prowadzona rehabilitacja zmniejsza ryzyko powikłań zakrzepowych i płucnych oraz zwiększa szanse na powrót do pełnej sprawności po rozległej interwencji chirurgicznej. Rehabilitacja chorych z miażdżycowym niedokrwieniem kończyn dolnych, poddawanych zabiegom ABF, jest integralnie związana z opieką pielęgniarską i lekarską.