Co to znaczy: ratować życie - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2014)
Kwestia właściwej kwalifikacji stanów nagłych jest niezwykle istotna, głównie z uwagi na to, że finansowanie świadczeń tzw. ponadlimitowych stanowi kluczowe zagadnienie w systemie finansowania świadczeń opieki zdrowotnej z pieniędzy publicznych (wcześniej w ramach ubezpieczenia zdrowotnego) od ponad 10 lat. Na co należy zwracać uwagę przy wykonywaniu świadczeń ratujących życie i sporządzaniu raportów dla Narodowego Funduszu Zdrowia na ich temat?