Co to znaczy podmiot leczniczy - Nyczaj, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2014)
Wprowadzenie w ustawie o działalności leczniczej pojęcia „przedsiębiorstwo podmiotu leczniczego” miało uporządkować terminologię i usunąć wszelkie wątpliwości co do statusu prawnego zakładu opieki zdrowotnej. Nie spełniło jednak swojego zadania.