Prawo Kopernika - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2014)
Statystyki pokazują, że niemal 9 proc. wszystkich łóżek szpitalnych jest przeznaczonych dla chorych wymagających rehabilitacji. Coraz więcej osób jeździ do uzdrowisk. Większość z nich nie potrzebuje skomplikowanych i drogich zabiegów. Trwogę budzi to, że ci, którzy potrzebują rehabilitacji ze względu na ciężki uszczerbek na zdrowiu, muszą na nią czekać bardzo długo, co dodatkowo utrudnia jej prowadzenie i odzyskanie przez chorego sprawności. Dlaczego więc prawo sprzyja turystyce, ograniczając dostępność do rehabilitacji ciężko chorym?