Glycated hemoglobin HbA1c – a new risk marker for the outcome of cardiac surgery? - Biskupski, Andrzej; Waligórski, Szymon; Kowalik, Bogdan; Żych, Andrzej; Sielicki, Piotr; Mirecki, Oktawiusz; Grudniewicz, Seweryn; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Około 30% pacjentów operowanych na oddziałach kardiochirurgicznych choruje na cukrzycę. Wyrównanie metabo-liczne cukrzycy określane jest badaniem odsetka hemoglobiny glikowanej (HbA 1c ). Celem pracy była ocena wyników le-czenia kardiochirurgicznego u chorych na cukrzycę typu 2 w zależności od poziomu HbA 1c przed operacją. Materiał i metody: Przebadano 350 chorych poddanych operacjom serca. Podzielono ich na trzy grupy. Do grupy pierwszej zaliczono 195 chorych (55%), u których cukrzyca przed operacją była wyrównana optymalnie (HbA 1c < 7%), do drugiej 88 chorych (25%), u których wyrównanie cukrzycy nie było optymalne (HbA 1c 7–8%), natomiast w trzeciej grupie (67 chorych, 20%) cukrzyca była zdekompensowana (HbA 1c > 8). Wyniki : Dane demograficzne chorych, obciążenie chorobami towarzyszącymi oraz ryzyko operacyjne we wszystkich grupach były podobne. W I grupie chorych stwierdzono 2 zgony (1,02%), w grupie II odnotowano również 2 zgony (2,27%, p = 0,78), natomiast w grupie III – 3 zgony (4,47%, p = 0,20). Incydenty sercowe stwierdzono odpowiednio u 9 chorych w grupie I (4,6%), 7 chorych w grupie II (7,95%, p = 0,20) i 6 chorych w grupie III (9,05%, p = 0,40). Incydenty naczyniowo-mózgowe wystąpiły w poszczególnych grupach odpowiednio u 7 (3,58%), 5 (5,68%, p = 0,67) i 5 (7,46%, p = 0,61) chorych. Ostrą niewydolność nerek wymagającą terapii nerkozastęp-czej odnotowano odpowiednio u 4, 3 i 4 chorych (I – 2,05%; II – 3,40%, p = 0,78; III – 5,97%, p = 0,23). Wnioski: Prawidłowe wyrównanie cukrzycy przed operacją wpływa na zmniejszenie liczby powikłań pooperacyjnych i zmniejszenie śmiertelności. Przedoperacyjne badanie odsetka HbA 1c jest dobrym wskaźnikiem ryzyka wystąpienia powi-kłań po operacjach kardiochirurgicznych u chorych na cukrzycę.