Penetrating neck traumas - Łochowski, Mariusz; Kaczmarski, Jacek; Brzeziński, Daniel; Cieślik-Wolski, Bartosz; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Celem pracy jest przedstawienie własnych doświadczeń w leczeniu penetrujących urazów szyi. Materiał i metody: W latach 1996–2012 leczeniu poddano 10 pacjentów z penetrującymi urazami szyi, w tym 3 kobiety i 7 mężczyzn. Wiek pacjentów wynosił 16–55 lat (średnia wieku: 40,7 roku). W 9 przypadkach stwierdzono rany kłute, w jednym przypadku ranę spowodowaną postrzałem. W 8 przypadkach była to pojedyncza rana kłuta, a w przypadku jednego pacjenta – 34 rany kłute szyi, klatki piersiowej i brzucha. Dwie rany były wynikiem próby samobójczej, pozostałe wynikiem przestępstwa. Wyniki: Wszystkich pacjentów poddano natychmiastowemu zabiegowi polegającemu na rewizji ran szyi (8 przypadków), sternotomii z podłużnym przecięciem mostka (1 przypadek) oraz lewostronnej torakotomii (1 przypadek). Wskazania do zabiegu obejmowały rozedmę podskórną (5 pacjentów), krwawienie z rany (3 pacjentów) i hematomę śródpiersia (2 pacjentów). Wśród urazów stwierdzonych śródoperacyjnie były uszkodzenia tchawicy (6 pacjentów), tętnic szyjnych (3 pacjentów), krtani (2 pacjentów), naczyń klatki piersiowej (2 pacjentów), przełyku (1 pacjent) i gruczołu tarczowego (1 pacjent). W przypadku 9 pacjentów leczenie przyniosło pozytywne efekty. Pacjent z raną postrzałową zmarł podczas zabiegu wskutek obfitego krwawienia z aorty. Wnioski: Wczesna i szybka diagnostyka u pacjentów z penetrującymi ranami szyi pozwala określić wskazania do zabiegu i zapobiec śmiertelnym powikłaniom.