Neoadjuvant chemotherapy is a risk factor for bronchopleural fistula after pneumonectomy for non-small cell lung cancer - Samancilar, Ozgur; Kaya, Seyda Ors; Usluer, Ozan; Ozturk, Taner (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Wykonywanie pneumonektomii po chemioterapii neoadiuwantowej wciąż budzi kontrowersje. Przetoka oskrzelo-wo-opłucnowa jest istotnym powikłaniem po pneumonektomii. W pracy przeanalizowano oddziaływanie chemioterapii neoadiuwantowej na powstawanie przetok oskrzelowo-opłucnowych. Materiał i metody: Niniejszy retrospektywny przegląd dotyczy chorych, których poddano pneumonektomii w ramach leczenia niedrobnokomórkowego raka płuca pomiędzy styczniem 2005 a grudniem 2011 r. Przeanalizowano istotne powikłania oraz śmiertel-ność operacyjną, a następnie porównano je pomiędzy pacjentami leczonymi za pomocą chemioterapii neoadiuwantowej oraz pacjen-tami leczonymi wyłącznie chirurgicznie. Wyniki: W okresie objętym badaniem wykonano 177 pneumonektomii (77 prawych i 100 lewych), a 49 spośród pacjentów (27,7%) zostało poddanych chemioterapii neoadiuwantowej. Mediana wieku wyniosła 60 lat (zakres: 32–80 lat). Wskaźnik przetok oskrzelowo-opłucnowych wyniósł 26,5% (13/49) w grupie poddanej terapii neoadiuwantowej w porównaniu z 3,1% (4/128) w grupie leczonej wyłącznie chirurgicznie (p = 0,029). Wskaźnik przetok oskrzelowo-opłucnowych wyniósł 16,9% (13/77) w grupie poddanej prawej pneumonektomii w porównaniu z 4% (4/100) w grupie poddanej lewej pneumonektomii (p = 0,004). Całkowita śmiertelność operacyjna wyniosła 5,6%. Śmiertelność w grupie neoadiuwantowej wyniosła 8,2% w porównaniu z 4,7% w grupie leczonej wyłącznie chirurgicznie (p = 0,37). Wnioski : Chemioterapia neoadiuwantowa oraz prawa pneumonektomia stanowią istotne czynniki ryzyka rozwoju przetok oskrzelowo-opłucnowych. Po terapii indukcyjnej należy w szczególności unikać przeprowadzania prawych pneumonektomii.