Gigantic aneurysm of a venous bypass graft causing superior vena cava syndrome - Buszkiewicz, Karol S.; Bugajski, Paweł; Kąsinowski, Ryszard; Furmaniuk, Jaromir; Rzeźniczak, Janusz; Poprawka, Tomasz; Jedliński, Ireneusz; Greberski, Krzysztof; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy przedstawiono przypadek 66-letniego pacjenta 13 lat po pomostowaniu aortalno-wieńcowym (CABG), przyjętego do szpitala rejonowego z nasilającymi się objawami dławicy piersiowej i zespołu żyły głównej górnej. Dalsza diagnostyka nieinwazyjna potwierdziła rozpoznanie ostrego zespołu wieńcowego bez uniesienia odcinka ST (OZW NSTEMI). Echokardiografia przezklatkowa uwidoczniła obecność ogromnej masy guza modelującego prawy przedsionek, dającego także cechy przewlekłej tamponady serca. Koronarografia i angiografia pomostów wykazały, że jest to zmieniony tętniakowato pomost żylny do jednej z gałęzi prawej tętnicy wieńcowej. Tomografia naczyniowa z programem naczyniowym pozwoliła na oszacowanie wielkości tworu (największy wymiar 10,2 cm × 8,7 cm). W dalszej części pracy omówiono szczegółowo postępowanie lecznicze tego rzadkiego przypadku tętniaka pomostu żylnego, w tym zabieg chirurgiczny jego usunięcia.