Świadomość zdrowotna młodych kobiet zaszczepionych przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego - Bąk, Beata; Sikorski, Marek; Wrześniewska, Marzena (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wstęp: Genitalne zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego ( human papillomavirus – HPV) są przyczyną rozwoju raka szyjki macicy. Szczepionki przeciwko HPV przyczynią się w przyszłości do obniżenia zachorowalności na raka szyjki macicy pod warunkiem powszechnej akceptacji tej formy profilaktyki. Udział w szczepieniach ograniczają przekonania, głównie rodziców nastolatek, dla których szczepionka jest przeznaczona, że jej implementacja i wypływające z tego faktu poczucie bezpieczeństwa spowoduje, że kobiety nie będą stosowały innych form zapobiegania rakowi szyjki macicy, oraz zachęci je do promiskuitycznych zachowań seksualnych. Cel pracy: Określenie świadomości konieczności stosowania profilaktyki w zakresie raka szyjki macicy wśród młodych kobiet zaszczepionych przeciwko HPV poprzez porównanie jej ze świadomością kobiet niezaszczepionych. Materiał i metody: W badaniu zastosowano ankietę. Grupę badaną stanowiło 210 młodych kobiet w wieku 18–20 lat zaszczepionych przeciwko HPV. Ponadto ankietowano 255 młodych kobiet niezaszczepionych, odpowiednio dobranych pod względem wieku i wykształcenia. Wyniki: Kobiety szczepione przeciwko HPV deklarowały udział w badaniach lekarskich i cytologicznych nie rzadziej niż te niezaszczepione. Stosowanie prezerwatyw, higiena partnerów seksualnych, monogamia oraz abstynencja nikotynowa zostały uznane w obu grupach kobiet za zachowania ograniczające występowanie raka szyjki macicy. Wnioski: Świadomość konieczności stosowania uzupełniającej profilaktyki raka szyjki macicy jest wśród kobiet szczepionych przeciwko HPV wysoka i nie różni się od świadomości kobiet niezaszczepionych. Młode kobiety nie przejawiają tendencji do zachowań promiskuitycznych, a używanie prezerwatyw ma dla nich większe znaczenie w zapobieganiu rakowi szyjki macicy niż dla kobiet niezaszczepionych.