Wpływ gimnastyki leczniczej na obciążanie kończyny dolnej po skręceniu stawu kolanowego na podstawie wybranych testów - Wilczyński, Jacek; Szaraniec, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wstęp: Problematyka skręcenia stawu kolanowego to coraz powszechniej poruszany temat w związku z liczną grupą osób, która odwiedza punkty rehabilitacyjne w celu odzyskania sprawności i eliminacji doznań bólowych w kontuzjowanym stawie. Cel pracy : Określenie przydatności gimnastyki leczniczej – kinezyterapii, w procesie obciążania kończyny usprawnianej oraz niwelowania dyskomfortu bólowego. Materiał i metody: Na Oddziale Rehabilitacji Dziennej Szpitala Powiatowego w Staszowie poddano usprawnianiu 50 pacjentów borykających się z problemami stawu kolanowego po przebytym skręceniu. Badanych wyłoniono spośród 327 pacjentów przyjętych na oddział rehabilitacyjny w ciągu 3 miesięcy. Ustanowiono dwie grupy badanych (po 25 osób). Ocena dotyczyła parametrów związanych z obciążaniem kończyny usprawnianej, z szybkością występowania odczuć bólowych w trakcie stania i chodzenia, a także z ustępowaniem dolegliwości w bezruchu podczas odpoczynku. Chorzy tworzyli grupę w przedziale wiekowym 20–64 lata, a średni wiek badanych wynosił 42 lata. Pacjenci pochodzili ze wsi i miast powiatu staszowskiego, a znaczny ich odsetek był czynny zawodowo. Wyniki: Zastosowana fizjoterapia wpłynęła korzystnie na zwiększenie obciążenia chorej kończyny (test dwóch wag i test stania jednonóż) i zwiększenie komfortu życia dzięki uśmierzeniu bólu w stopniu znacznym lub całkowitym. Wnioski : Fizjoterapia wzbogacona o ćwiczenia fizyczne umożliwia szybszy powrót kontuzjowanej kończyny do sprawności.