Wczesne powikłanie po endoprotezoplastyce stawu kolanowego u chorego na ciężką hemofilię A - Ambroziak, Paweł; Żbikowski, Piotr; Kotela, Andrzej; Windyga, Jerzy; Kotela, Ireneusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Endoprotezoplastyka całkowita stawów u chorych na hemofilię A jest operacją trudną i obarczoną dużym ryzykiem wystąpienia powikłań. Z powodu masywnych zmian zwyrodnieniowych i często znacznego ograniczenia zakresu ruchu przed operacją implantacja endoprotezy wymaga dużego doświadczenia operacyjnego. W okresie okołooperacyjnym należy pacjentowi podać koncentrat brakującego czynnika krzepnięcia VIII ( factor VIII – FVIII) pod kontrolą jego aktywności w osoczu. Leczenie substytucyjne powinno przebiegać pod ścisłym nadzorem hematologa. Do możliwych wczesnych powikłań operacji należą opóźnienie lub zaburzenia gojenia rany, krwawienie do tkanek miękkich lub stawu, rozwój tętniaka rzekomego, wczesna infekcja. Wystąpienie jednego z wyżej wymienionych powikłań wymaga wczesnego rozpoznania i odpowiedniego leczenia.