Metody redukcji obrzęku limfatycznego na podstawie piśmiennictwa – przegląd systematyczny - Macek, Paweł; Terek, Małgorzata; Głuszek, Stanisław Z.; Motyka, Michał; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Obrzęk limfatyczny ( lymphoedema – LE) jest jednym z najpoważniejszych powikłań onkologicznego leczenia raka piersi. Nieleczony prowadzi do licznych zmian w obrębie kończyny górnej, m.in. ograniczenia ruchomości w stawach i zaburzenia funkcji kończyny. Jedną z najczęściej stosowanych metod leczenia zachowawczego LE jest schemat CDT ( complete decongestive therapy ). Podobnie często w monoterapii stosowane są wybrane elementy schematu CDT w postaci: manualnego drenażu limfatycznego, kompresjoterapii i ćwiczeń usprawniających. Praca jest systematycznym przeglądem publikacji naukowych dotyczących metod redukcji LE związanego z rakiem piersi. Na podstawie dostępnego piśmiennictwa stwierdzono największą redukcję LE w przypadku łączenia różnych metod leczenia zachowawczego. Uwagę zwracają badania oceniające skuteczność nowych metod niebędących częścią powszechnie stosowanego w praktyce schematu CDT. Metody te najczęściej wspierane są strategią edukacyjną.