Sedacja u dorosłych u schyłku życia – doświadczenie francuskie - Tomczyk, Martyna; Beloucif, Sadek; Hervé, Christian; Sopata, Maciej J. (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Artykuł przedstawia doświadczenie francuskie dotyczące praktyki sedacji u dorosłych u schyłku życia, zarówno z punktu widzenia klinicznego, etycznego, jak i prawnego. Rozważania kliniczne i etyczne opierają się na Rekomendacjach dobrej praktyki Francuskiego Towarzystwa Opieki Paliatywnej (Société Française d’Accompagnement et de Soins Palliatifs). Kontekst prawny został omówiony na podstawie ustawy 2005-370 z 22 kwietnia 2005 r. (Loi Léonetti), dekretu nr 2010-107 z 29 stycznia 2010 r., Raportu Sicard z 18 grudnia 2012 r., Raportu Léonetti z 17 kwietnia 2013 r. oraz opinii nr 121 Krajowego Komitetu Konsultacyjnego ds. Etyki (Comité Consultatif National d’Ethique). Ograniczenia medycyny i natury ludzkiej uniemożliwiają opracowanie szczegółowych rekomendacji czy ustaw prawnych. Niemniej jednak rekomendacje mogą zminimalizować wątpliwości i ułatwić lekarzowi podjęcie właściwej decyzji, a uchwalone ustawy zapewniają mu bezpieczeństwo prawne.