Schizofrenia – tajemnica poznania – rozmowa z dr. n. med. Patrykiem Piotrowskim, adiunktem w Katedrze Psychiatrii UM we Wrocławiu, specjalistą psychiatrą i specjalistą terapii środowiskowej - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2014)
– Na schizofrenię cierpi od 0,5 do 1 proc. populacji, nie jest więc bardzo powszechna, ale równocześnie odsetek ten nie będzie mniejszy. W 74 proc. wypadków osoby chore na schizofrenię po piątej hospitalizacji przechodziły w Polsce na rentę – mówi Patryk Piotrowski.