Analiza czynników ryzyka zakażenia miejsca operowanego oraz możliwości ich modyfikacji - Siczyńska, Bożena; Miętkiewicz, Sylwia; Dyk, Danuta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Zakażenie miejsca operowanego (ZMO) należy do jednych z najczęstszych i najpoważniejszych powikłań współczesnej chirurgii. Powstanie ZMO zależy od wielu czynników, których znajomość pozwala na wdrożenie celowych działań profilaktycznych. Wprowadzenie do dokumentacji medycznej pacjenta oceny ryzyka zakażenia przy przyjęciu go do szpitala jest wymogiem wynikającym z obowiązujących aktów prawnych. Ocena ryzyka zakażenia powinna uwzględniać zarówno czynniki ryzyka związane z pacjentem, jak i związane z samym zabiegiem (przedoperacyjne, śródoperacyjne i pooperacyjne). Wśród czynników ryzyka ZMO można również wyróżnić te poddające się modyfikacji i te, których nie można zmodyfikować. Znajomość ich występowania w kategorii indywidualnego pacjenta w znaczący sposób wpływa na redukcję przypadków zakażeń. W pracy omówiono czynniki ryzyka zakażenia miejsca operowanego ze szczególnym uwzględnieniem czynników modyfikowalnych.