Wyjść na prostą – rozmowa z prof. Maciejem Banachem, dyrektorem Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki, byłym wiceministrem nauki i szkolnictwa wyższego - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2014)
– Przede wszystkim trzeba doprowadzić do tego, żeby Instytut Matki Polki przestał brnąć w długi i zaczął się bilansować pod względem medycznym. I to jest najtrudniejsza część zadania. Potem będę występował do organu założycielskiego o negocjacje dotyczące możliwości restrukturyzacji zadłużenia – mówi Maciej Banach.