Niewygodne rozpoznanie - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2014)
Obowiązek rzetelnego prowadzenia dokumentacji medycznej wiąże się z odpowiedzialnością lekarza za dokumentowanie stwierdzonego stanu klinicznego. Dokumentowanie powinno być rzetelne, bo od staranności zapisów zależy dalsze postępowanie terapeutyczne, a czasem prawne. Przykładem jest poruszony przez rzecznika praw dziecka problem maltretowania małoletnich.