Ryzyko prowadzenia działalności leczniczej – aktualne tendencje - Śliwka, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2014)
Według danych opublikowanych przez Wydział Statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości, w 2012 r. do sądów okręgowych wpłynęło 746 pozwów o odszkodowanie za szkody wyrządzone przez służbę zdrowia (w 2011 r. było ich 613, a w 2010 r. – 481).