Artykuł poglądowyPoznanie społeczne – czynniki wpływające na adekwatne funkcjonowanie człowieka w społeczeństwie oraz zaburzenia wynikające z deficytów tej funkcji - Nowogrodzka, Agnieszka (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2014)
Poznanie społeczne definiuje się jako proces poznawczy obejmujący kodowanie, przechowywanie, wyszukiwanie i przetwarzanie informacji w mózgu. Jego działanie obejmuje dwa typy procesów: automatyczne i kontrolowane. Badania nad tą funkcją wskazały, że uwzględnia ona takie umiejętności, jak percepcja społeczna, rozpoznawanie emocji, styl atrybucji i teorię umysłu. Jeśli funkcja ta działa sprawnie, pozwala człowiekowi na rozumienie informacji dopływających z otoczenia i dostosowanie do nich reakcji. Niniejszy artykuł stanowi próbę przybliżenia zagadnień związanych z poznaniem społecznym. Dokonano w nim przeglądu literatury odnoszącej się do wskazanej problematyki. Wyodrębniono trzy główne części pracy. Na początku zostanie przedstawiony krótki opis funkcji związanych z poznaniem społecznym. Następnie będą uwzględnione czynniki, które wpływają na rozwój umiejętności społecznych. W tym kontekście jako znaczące wymienia się geny, rodzinę i pozostałe czynniki środowiskowe. Na zakończenie zostaną przedstawione deficyty w poznaniu społecznym w takich zaburzeniach, jak autyzm i schizofrenia. Dalsze badania nad omawianym problemem, który obejmuje różne deficyty i trudności osób cierpiących z powodu obniżenia jakości interakcji społecznych, mogą pozwolić na pełne zrozumienie fenomenu poznania społecznego, a także na stworzenie stosownych programów rehabilitacyjnych.