Fuzja obrazów uzyskanych w scyntygrafii SPECT i w tomografii komputerowej – pierwsze doświadczenia własne - Gorczewski, Kamil; Steinhof, Katarzyna; Borys, Damian; Psiuk, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Leczenie nowotworów, szczególnie przerzutów nowotworowych, często wymaga informacji nie tylko o położeniu i kształcie, ale także o funkcji guza. Technika tomografii komputerowej pozwala na obrazowanie struktur anatomicznych, ale nie odzwierciedla procesów fizjologicznych w nich zachodzących. Scyntygrafia trójwymiarowego obrazowania rozkładu radioznacznika niesie ze sobą brakujące informacje, jednak cechuje się stosunkowo niską rozdzielczością i często nie pozwala na dokładne ustalenie miejsca podwyższonego gromadzenia. Szczególną trudność w lokalizacji anatomicznej stanowią badania scyntygraficzne wykonane podczas terapii 131 I, w których najczęściej obserwuje się tylko kilka ognisk gromadzenia bez zarysów struktur anatomicznych. W celu wykorzystania zalet obu metod obrazowania przygotowano program komputerowy, dokonujący półautomatycznej fuzji obrazów przy zastosowaniu geometrycznych markerów umieszczanych na ciele pacjenta. Przeprowadzone badania fantomowe potwierdzają skuteczność zaimplementowanego algorytmu, zastosowana transformacja afiniczna odpowiedzialna za przekształcenia przestrzeni trójwymiarowej działała poprawnie. Ustalono, że jakość nałożenia zależy w głównej mierze od dokładności umieszczania markerów i ułożenia pacjenta w trakcie badania. W celu minimalizacji tych błędów przygotowano protokół akwizycyjny, pozwalający ułożyć pacjenta na dwóch aparatach w zbliżony sposób. Stworzony program pozwala na oszacowanie maksymalnych błędów nałożenia, wynikających z rozmieszczenia markerów, chociaż dodatkowy błąd może pochodzić z ruchów struktur anatomicznych pacjenta, np. podczas oddychania. W pracy przedstawiono zastosowanie metody u pierwszych 4 pacjentów. Przygotowany protokół tylko w nieznacznym stopniu obciąża dodatkowo pacjenta, oparty jest na procedurach wykonywanych rutynowo i może stać się cennym narzędziem pozwalającym rozszerzyć możliwości diagnostyczne.