1980 złotych na mieszkańcaRozmowa z Moniką Ziegler, ekspertem ds. ochrony zdrowia Forum Obywatelskiego Rozwoju - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2014)
– W zestawieniach dostępności do usług medycznych wypadamy gorzej niż choćby nasi sąsiedzi Czesi i Słowacy, mimo że są to kraje o podobnym poziomie zamożności. Jak to robią nasi sąsiedzi? Dlaczego wypadają lepiej? W Czechach składka zdrowotna jest wyższa, 13 proc. płacone przez pracownika i pracodawcę, można też wybrać jednego z 9 ubezpieczycieli – mówi Monika Ziegler.