Skręt jądra w materiale Oddziału Chirurgii, Urologii i Traumatologii Dziecięcej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Władysława Buszkowskiego w Kielcach w latach 2008–2013 - Sławek, Roman; Niedziela, Wojciech; Wolak, Przemysław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie : Najpoważniejszą w skutkach przyczyną zespołu ostrej moszny jest niewątpliwie skręt jądra. Do pozostałych czynników etiologicznych zalicza się: skręt przyczepków jądra i najądrza, zapalenie jądra i najądrza, uraz jądra, uwięźnięcie przepukliny pachwinowej, ostry wodniak jądra oraz idiopatyczny obrzęk moszny. Do skrętu jądra dochodzi w następstwie jego obrotu w osi pionowej. Powoduje to zaciśnięcie naczyń krwionośnych, co prowadzi początkowo do niedokrwienia, a następnie martwicy gonady. Cel pracy : Określenie możliwości zachowania jądra po dokonanym skręcie gonady. Materiał i metody: Analizie poddano 68 przypadków skrętu jądra u chłopców w wieku 0–18 lat leczonych w latach 2008–2013 na Oddziale Chirurgii, Urologii i Traumatologii Dziecięcej w Kielcach. Oceniono możliwość zachowania gonady. Określano śródoperacyjnie stopień widocznej makroskopowo martwicy jądra, podejmując decyzję o zachowaniu lub usunięciu gonady. Dalszy rozwój pozostawionego jądra monitorowano ambulatoryjnie. Wyniki : U 39 pacjentów z powodu martwicy jądro usunięto, w pozostałych przypadkach gonadę zachowano. Częściej stwierdzano skręt jądra lewego. Objawami skrętu były: ból jądra, nudności i wymioty, rzadziej ból brzucha. Objawy występowały od 2 godzin do kilkunastu dni przed zgłoszeniem się do szpitala. Zabieg chirurgiczny wykonywano w trybie pilnym. Podczas kontroli ultrasonograficznej po zabiegu oceniano przepływ krwi, echostrukturę i wymiary pozostawionej gonady (możliwość zaniku po skręcie). Wnioski : Pacjenta zgłaszającego dolegliwości bólowe w obrębie moszny należy traktować jako przypadek ostry, wymagający natychmiastowej diagnostyki i bardzo często leczenia operacyjnego w trybie pilnym. Badanie USG z oceną przepływu naczyniowego w jądrach jest standardowym badaniem pomocniczym w diagnostyce różnicowej zespołu ostrej moszny. Ocena jąder jest koniecznym elementem badania fizykalnego u wszystkich chłopców z bólem brzucha.