Ocena wpływu nasilenia świądu na poziom objawów depresji u pacjentów z alergicznym wypryskiem kontaktowym (badania wstępne) - Czarny-Działak, Małgorzata; Latała-Łoś, Ewa (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Alergiczny wyprysk kontaktowy (AWK) jest jedną z częstszych dermatoz występujących zarówno w po- pulacji ogólnej, jak i w grupie osób pracujących zawodowo. U kobiet do uczulenia dochodzi częściej. Czynnikami uczulającymi – alergenami kontaktowymi, są proste związki chemiczne – hapteny, które stają się pełnowartościowymi alergenami dopiero po związaniu z białkami skóry. Do najczęściej uczulających substancji należą nikiel i środki zapachowe. Cel pracy : Ustalenie związku między stopniem nasilenia świądu w przebiegu AWK a poziomem objawów depresyjnych. Materiał i metody: Badania o charakterze wstępnym przeprowadzono w 17-osobowej grupie chorych na AWK. U każdej z tych osób oceniano stopień nasilenia objawów depresyjnych za pomocą skali Becka, stopień nasilenia świądu oraz zależność między tymi stanami klinicznymi. Następnie sprawdzano, czy stopień nasilenia świądu wiąże się z objawami depresyjnymi. Wyniki : W licznych publikacjach podkreśla się, że choroby skóry w różnym stopniu wpływają na funkcjonowanie fizyczne, psychiczne i społeczne pacjenta. Wśród 17 chorych na AWK stwierdzono objawy depresyjne u 5 chorych, w tym u 3 łagodne, u 2 umiarkowanie ciężkie. U chorych z objawami depresji występował znacznie nasilony świąd. Wnioski: Stwierdzono związek między nasileniem świądu a samooceną depresji.