Czynniki psychologiczne istotne w procesie transplantacji komórek krwiotwórczych - Jakitowicz, Karolina; Piekarska, Agnieszka (Psychoonkologia, 2014)
Z psychologicznego punktu widzenia proces przeszczepienia komórek krwiotwórczych jest procesem złożonym. W dostępnej literaturze analizowane są zmienne na etapie przed transplantacją, w trakcie pobytu na oddziale, a nawet kilka lat po przeszczepieniu. Długie leczenie w izolacji stawia pacjenta w trudnej emocjonalnie sytuacji. W piśmiennictwie analizowane są takie czynniki, jak stan psychiczny pacjenta (lęk, depresja, dystres) oraz wsparcie społeczne czy współpraca pacjenta z zespołem terapeutycznym. W niniejszej pracy zostaną zaprezentowane, na podstawie przeglądu współczesnej literatury, istotne czynniki psychologiczne w procesie transplantacji komórek krwiotwórczych.