Rozległa choroba Bowena twarzy – leczenie skojarzone - Piłat, Paweł; Borzęcki, Adam; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. Jedną z najczęściej diagnozowanych grup nowotworów u człowieka są nowotwory skóry. Przedinwazyjną formą raka kolczystokomórkowego jest choroba Bowena. Występuje w postaci pojedynczych lub mnogich ognisk, które mogą się lokalizować na skórze każdej okolicy ciała. Najczęściej ma postać dobrze odgraniczonej, owalnej plamy pokrytej niewielkim strupem. Czynnikami ryzyka są: promieniowanie słoneczne i rentgenowskie, immunosupresja oraz zakażenie wirusem brodawczaka ludzkiego. Cel pracy. Przedstawienie przypadku rozległej choroby Bowena, która wymagała leczenia skojarzonego. Opis przypadku . W pracy przedstawiono przypadek rozległej choroby Bowena zlokalizowanej na skórze twarzy u 86-letniej pacjentki. Ze względu na trudną lokalizację i dużą powierzchnię zmiany zastosowano terapię skojarzoną: laser CO 2 , terapię fotodynamiczną i imikwimod. Uzyskano zadowalający efekt terapeutyczny i kosmetyczny. Wnioski. Rozległa choroba Bowena może wymagać zastosowania terapii skojarzonej w celu osiągnięcia zadowalających efektów.