Kłykciny kończyste – nowości w leczeniu - Salomon, Joanna; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Kłykciny kończyste to łagodne zmiany proliferacyjne w okolicy anogenitalnej, powstałe w wyniku infekcji wirusem brodawczaka ludzkiego (ang. human papilloma virus – HPV). Brodawki płciowe to najczęstszy kliniczny objaw zakażenia HPV. W ponad 95% przypadków kłykcin kończystych znajdowane są typy 6 i 11 HPV, których obecność nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia kancerogenezy. W niektórych przypadkach brodawek płciowych potwierdza się współwystępowanie typów HPV uznawanych za onkogenne. Istnieje wiele metod leczenia kłykcin kończystych, jednak żadna z nich nie daje gwarancji, że nie będzie nawrotu zmian. Dostępne metody można podzielić na takie, które pacjent może przeprowadzać samodzielnie w warunkach domowych, oraz na te wykorzystywane tylko w lecznictwie ambulatoryjnym. Do leków stosowanych samodzielnie należą podofilotoksyna, imikwimod oraz najnowsza opcja terapeutyczna – sinekatechina. Jest to preparat będący silnym przeciwutleniaczem, związkiem działającym antyproliferacyjnie, immunomodulująco i mającym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Dokładny mechanizm działania w leczeniu kłykcin kończystych nie jest znany. Skuteczność sinekatechiny w terapii brodawek okolicy anogenitalnej wykazano w trzech wieloośrodkowych, randomizowanych badaniach klinicznych przeprowadzonych w bardzo dużej grupie pacjentów. We wszystkich badaniach stwierdzono bardzo mały odsetek nawrotów. Tolerancja stosowanego leczenia była dobra. W Polsce zarejestrowano preparat sinekatechiny w postaci maści o stężeniu 10%. Maść aplikuje się na brodawki 3 razy dziennie aż do całkowitego ustąpienia wykwitów. Maksymalny czas leczenia wynosi 16 tygodni. Do metod terapii stosowanych ambulatoryjnie zalicza się: krioterapię, aplikację kwasu trójchlorooctowego i metody chirurgiczne.