Proximal aortic arch cannulation for proximal ascending aortic aneurysms - Emrecan, Bilgin; Durna, Fýrat; Girgin, Serkan; Alshalaldeh, Mohammed (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: W wypadku szczególnie wymagających operacji serca do zapewnienia napływu tętniczego stosowane są różne miejsca kaniulacji. Do najczęściej stosowanych należą aorta wstępująca, tętnica udowa i tętnica podobojczykowa. Mimo że odnotowane zostały również przypadki stosowania łuku aorty, wciąż nie jest on popularnym miejscem kaniulacji. Zgodnie z informacjami znalezionymi w bazie danych PubMed kaniulacja łuku aorty przy operacji wymiany aorty wstępującej nie była jeszcze badana w ramach odrębnego opracowania. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki leczenia pacjentów z tętniakami aorty wstępującej, u których przeprowadzono kaniulację łuku aorty celem zapewnienia napływu tętniczego. Materiał i metody : Od kwietnia 2010 r. do marca 2013 r. operację wymiany aorty wstępującej z powodu tętniaka wykonano u 27 pacjentów. średni wiek pacjentów wynosił 64 lata. Wszystkie operacje przeprowadzone zostały przez kaniulację łuku aorty dystalnie od odejścia tętnicy bezimiennej (pnia ramienno-głowowego). Wyniki: W badanej grupie nie stwierdzono zgonów związanych z kaniulacją. U 23 pacjentów wszczepiona została jedynie proteza nadwieñcowego odcinka aorty wstępującej, natomiast u 4 pacjentów przeprowadzono zmodyfikowaną operację metodą Bentalla ( button modification ) w celu wymiany pnia oraz aorty wstępującej. Wnioski : Technika kaniulacji łuku aorty dystalnie od odejścia tętnicy bezimiennej jest warta rozważenia w przypadku leczenia tętniaków ograniczonych do aorty wstępującej ze względu na jej bezpieczeñstwo, prostotę wykonania i niską chorobowość.