Transfusion of blood products in off-pump coronary artery bypass and conventional coronary artery revascularization. A prospective randomized study - Walczak, Maciej; Urbanowicz, Tomasz Kamil; Tomczyk, Jadwiga; Camacho, Estillita; Ligowski, Marcin; Stefaniak, Sebastian; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : W ostatnich latach coraz częściej wprowadza się do leczenia chirurgicznego choroby wieńcowej zabieg pomostowania aortalno-wieńcowego bez użycia krążenia pozaustrojowego ( off-pump coronary artery bypass – OPCAB). Zabieg przeprowadzany na bijącym sercu uważa się za mniej inwazyjny, ponieważ pozwala uniknąć efektów ubocznych związanych ze stosowaniem krążenia pozaustrojowego. Celem badania było porównanie ilości przetaczanych preparatów krwi w dwóch grupach pacjentów operowanych z powodu choroby niedokrwiennej serca przy użyciu techniki pomostowania aortalno-wieńcowego bez użycia krążenia pozaustrojowego lub z użyciem krążenia pozaustrojowego ( cardiopulmonary bypass – CPB). Materiał i metody : Do prospektywnego badania z randomizacją zakwalifikowano 152 pacjentów. Wszystkie zabiegi przeprowadzono w trybie elektywnym. Grupa I składała się z 84 osób (64 mężczyzn i 20 kobiet), w średnim wieku 63,74 ± 7 lat, które poddano zabiegowi z użyciem techniki OPCAB, a grupa II składała się z 60 osób (54 mężczyzn i 14 kobiet), w średnim wieku 63,51 ± 6 lat, które poddano zabiegowi z użyciem płuco-serca (CPB). Wyniki: śródoperacyjnie i we wczesnym okresie pooperacyjnym nie obserwowano przypadków śmiertelnych. średnia liczba wykonanych pomostów wyniosła 2,27 ± 0,3 (grupa OPCAB) i 2,63 ± 0,6 (grupa operacji w krążeniu pozaustrojowym/grupa CPB) (p < 0,05). średnia liczba koncentratów krwinek czerwonych podanych w grupie OPCAB wyniosła 2,31 ± 0,18 jednostek na pacjenta, a w grupie CPB – 3,94 ± 0,30 jednostek na pacjenta (p < 0,05). średnia liczba jednostek świeżo mrożonego osocza wyniosła 1,13 ± 0,13 w grupie OPCAB i 1,57 ± 0,15 w grupie CPB (p < 0,05). U 12 pacjentów (14%) w grupie OPCAB nie wykonano transfuzji. Wnioski : Istotną zaletą techniki OPCAB jest oferowana przez nią możliwość zmniejszenia częstości transfuzji preparatów krwi.