The Model for End-Stage Liver Disease (MELD) can predict outcomes in ambulatory patients with advanced heart failure who have been referred for cardiac transplantation evaluation - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Zakliczyński, Michał; Andrejczuk, Mariusz; Mościński, Mateusz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W etiologicznie i funkcjonalnie niejednorodnej grupie chorych z niewydolnością serca istotnym elementem postępowania jest stratyfikacja ryzyka. Istnieją liczne modele prognostyczne stosowane do oceny ryzyka u chorych z niewydolnością serca, takie jak: skala Aaronsona, skala CVM-HF ( CardioVascular Medicine Heart Failure ), skala Seattle ( The Seattle Heart Failure Model ) i skala Monachium. Wymienione skale nie biorą jednak pod uwagę markerów dysfunkcji wielonarządowej mających istotne znaczenie rokownicze w tej grupie chorych. W skład klasycznej skali MELD ( Model for End-stage Liver Disease ) wchodzi natomiast stężenie bilirubiny, wskaźnik INR oraz stężenie kreatyniny. Istnieje kilka modyfikacji skali MELD: skala MELD XI, z której wyeliminowano wskaźnik INR, skala modMELD, w której wskaźnik INR został zastąpiony przez stężenie albumin, oraz skala MELD-Na, obejmująca stężenie kreatyniny, bilirubiny, sodu i wartość wskaźnika INR. Skale MELD są więc markerami dysfunkcji wielonarządowej (nerkowej, sercowej, wątrobowej). Ich zaletą jest to, że w ich skład wchodzą rutynowo oceniane parametry laboratoryjne.