CASE REPORTSConstrictive pericarditis associated with an ascending aortic aneurysm and aortic valve insufficiency - Jarmoszewicz, Krzysztof; Rogowski, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy przedstawiono przypadek 54-letniego chorego przyjętego do kliniki celem wykonania planowej operacji z powodu tętniaka aorty wstępującej i niedomykalności zastawki aortalnej, u którego śródoperacyjnie stwierdzono zaciskające zapalenie osierdzia. Przeprowadzono z powodzeniem zabieg metodą Bentalla-de Bono, usuwając jednocześnie zwapniałe osierdzie.