Primary malignant peripheral nerve sheath tumor of the pleural cavity: rapid progression - Misiak, Piotr; Wcislo, Szymon; Jabłoński, Sławomir; Szwalbe, Katarzyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Złośliwe nowotwory osłonek nerwów obwodowych (MPNST) stanowią ok. 5–10% mięsaków tkanek miękkich. Występują najczęściej w obrębie tkanek miękkich kończyn i w jamie brzusznej, niezwykle rzadko ich pierwotną lokalizacją są struktury poło¿one wewnątrz klatki piersiowej. Częstość występowania w populacji ogólnej wynosi 0,001%. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 74-letniej chorej z pierwotnym guzem typu MPNST zlokalizowanym w obrębie jamy opłucnej, który na podstawie badań wstępnych został mylnie zakwalifikowany do zabiegu resekcyjnego jako niedrobnokomórkowy rak płuca. Pomimo zastosowanego leczenia skojarzonego po 4 miesiącach u chorej wykryto wtórny guz metastatyczny w przeciwległej jamie opłucnej, który został ponownie resekowany.