Uraz zewnętrzny krtani z licznymi złamaniami szkieletu chrzęstnego – diagnostyka i leczenie - Przygocka, Agnieszka; Leszczyńska, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
W pracy przedstawiono przypadek rzadko spotykanego uszkodzenia krtani w wyniku urazu zewnętrznego. Pacjent uległ w miejscu pracy wypadkowi, wskutek czego nastąpiło zmiażdżenie krtaniowego szkieletu chrzęstnego. W trybie pilnym wykonano tracheotomię i zastosowano leczenie operacyjne w celu szynowania gardła dolnego i krtani. W kolejnych dniach przeprowadzono dalszą rekonstrukcję tej okolicy. Dzięki szybko wdrożonemu leczeniu możliwe było przywrócenie funkcji fonacyjnej.