Ogromna wznowa gruczolaka wielopostaciowego ślinianki przyusznej - Dąbrowska, Izabela (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
Gruczolak wielopostaciowy (tumor mixtus) ślinianki przyusznej stanowi 80% wszystkich nowotworów gruczołów ślinowych. Guz charakteryzuje się powolnym wzrostem, może osiągać duże rozmiary, a w czasie wieloletniego przebiegu może ulegać złośliwieniu. Metodą leczenia z wyboru jest usunięcie operacyjne; wznowa może pojawić się po wielu latach od pierwszego zabiegu. Celem pracy jest przedstawienie przypadku 46-letniego pacjenta z ogromną wznową gruczolaka wielopostaciowego ślinianki przyusznej lewej. W obrazie klinicznym przeważał szybko narastający naczyniowy obrzęk całej szyi z uogólnioną limfadenopatią. Przypadek zaprezentowano ze względu na błyskawiczny rozwój wznowy nowotworowej z przerzutami węzłowymi oraz niepomyślny przebieg kliniczny. Omówienie przypadku powiązano z przeglądem piśmiennictwa.